معرفی پروفسور عبدالکریم بهنیا
پدر علم قنات ایران
پروفسور عبدالکریم بهنیا در سال 1322ش در شهر شوشتر به دنیا آمد. ایشان دارای مدرک دکترا رشتة هیدرولوژی آبهای سطحی از دانشگاه کارولینای شمالی امریکا در سال 1357 می باشد. وی پس از مراجعت به ایران در دانشگاه شهید چمران اهواز مشغول به کار شد که اکنون با رتبه علمی دانشیاری با دانشگاه فوق همکاری می کند.
کتاب " قناتسازی و قناتداری " عبدالکریم بهنیا ، در دوره هفتم کتاب سال جمهوری اسلامی ایران از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان کتاب سال برگزیده شد.
تحصیلات رسمی و حرفه ای: عبدالکریم بهنیا تحصیلات ابتدایی خود را در زادگاه خود، پنج سال دیگر را در اهواز و سال آخر آن را در تهران و در رشته ریاضی فیزیک گذراند. پس از گذراندن مقطع کارشناسی در رشته مهندسی کشاورزی اهواز، در سال 1349 برای تکمیل تحصیلات دانشگاهی به آمریکا سفرکرد و کارشناسی ارشد و دکترای خود را به ترتیب در رشتههای «هیدرولوژی آبهای زمینی» و «هیدرولوژی آبهای سطحی» در سالهای 1354 و 1357 تکمیل کرد.
مشاغل و سمتهای مورد تصدی : عبدالکریم بهنیا پس از اتمام تحصیلات عالی در سال 1357 ش به یاران مراجعت نمود و از همان سال تاکنون عضو هیأت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز است.
فعالیتهای آموزشی : استاد بهنیا در حال حاضر در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا به تدریس مشغول است.
برخی جوائز و افتخارات علمی دکتر بهنیا به قرار زیر است:
1. برنده جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران (هفتمین دوره) در علوم عملی در سال 1368 بدلیل تألیف کتاب قنات سازی و قنات داری (از طرف رئیس جمهوری)
2. برنده جایزه پژوهشگر فعال در سال 1374 شمسی از طرف دانشگاه شهید چمران
3. لوح تقدیر به دلیل برنده شدن جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران از طرف دانشگاه شهید چمران در سال 1378.
4 و 5- برنده جایزه تجلیل از فعالیتهای تحقیقاتی(چاپ کتاب) در دو سال متوالی (سالهای 1380 و 1381) از طرف دانشگاه شهید چمران اهواز در هفته پژوهش)
6. تقدیر به دلیل سالها تلاش و پایداری در عرضه فرهنگ و هنر از طرف وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال 1382.
چگونگی عرضه آثار : این مدرس دانشگاه تاکنون هفت کتاب در حوزه فنی و علوم انسانی به چاپ رسانده است و 17 اثر دیگر او در مراحل مختلف انتشار قرار دارد. وی در سال 1368 نخستین استاد دانشگاه چمران بود که موفق به دریافت جایزه ویژه کتاب سال از طرف رییس جمهور وقت به خاطر کتاب ارزشمند «قنات سازی و قنات داری» شد.
تعداد مقالات علمی چاپ شده در مجلات علمی 16 :مورد
تعداد مقالات علمی ترجمه شده چاپ شده در مجلات : 8 مورد
تعداد مقالات کامل ارائه شده در کنفرانسها : 13 مورد
تعداد خلاصه مقالات ارائه شده در کنفرانس ها : 13 مورد
تعداد سمینارهای ادواری ارائه شده: 6 مورد
تعداد مقالات کامل به زبان انگلیسی، ارائه شده در کنفرانس های بین المللی : 10 مورد
تعداد طرحهای پژوهشی و تحقیقی : 10 مورد
برخی آثار :
1.استفاده همزمان از قناتها و چاههای عمیق در لایههای آبدار
2.راهنمای روشهای غیرسازهای مدیریت سیلاب
ویژگی اثر : امامی، کامران، مهرداد برخوردار، عبدالکریم بهنیا، سیدعلی چاوشیان، علی حیدری، علیاصغر منتظر کلاته و محمدحسین سادات میرئی، تهران: کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران-314 صفحه، 1379.
3. قناتسازی و قناتداری
ویژگی اثر : این کتاب در دوره هفتم کتاب سال جمهوری اسلامی ایران ،از طرف وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی معرفی و برگزیده شده است.
آشنایی با کتاب «قناتسازی و قناتداری» : این کتاب مشتمل بر چهار بخش و دوازده فصل است که هدف اصلی آن تبیین دقیق جنبههای فنی و مهندسی قنات است. نویسنده، پس از ذکر کلیاتی دربارة قنات، عوامل مؤثر در ساخت یک قنات، وسایل لازم برای ساخت آن، حفاری و نیز عملیات مربوط به نگهداری و ترمیم قنات و حفظ آب قنات را تشریح کرده، در پایان هیدرولیک قنات و محاسبات آن را بررسی میکند.
4. قنوات استان خوزستان
ویژگی اثر : انتشارات جهاد دانشگاه شهید چمران اهواز 1370.
5. کتابشناسی قنات - شرکت سهامی آب منطقه ای یزد
ویژگی اثر : 226صفحه، 1379.
6. هیدرولیک محاسباتی
ویژگی اثر : کیامنش، حسن (مترجم) و عبدالکریم بهنیا (ویراستار علمی)1377.